Schema Therapy pentru Cupluri – Modul 1

13/08/2020 - 15/08/2020 Toată ziua

SOLD OUT! – Momentan locurile s-au ocupat. Cei ce doresc rămân înscriși pe listă pentru Formarea ST de Cuplu pentru 2021.

 

Institutul Român de Schema Therapy are marea bucurie de a vă anunța următorul curs de formare profesională continuă cu posibilitatea certificării internaționale recunoscută de ISST:

Vindecarea relațiilor:
Aplicații ale Schema Therapy în lucrul cu cuplurile
cu Mathias Valente, Eckhard Roediger și Roxana Nicolau
13-15 August 2020 și 08-10 Octombrie 2020

Modelul terapiei centrate pe scheme descrie felul în care neîndeplinirea nevoilor emoționale de bază în copilărie duce la apariția schemelor și a strategiilor de coping direct legate de adaptarea individului la frustrarea acestor nevoi.

În relațiile de cuplu, “chimia schemelor” joacă un rol important atunci când ne alegem partenerii și de aceea sfârșim prin a ne regăsi în aceleași roluri complementare cu care ne-am obișnuit în copilărie și ducem aceeași luptă cu aceleași Moduri pe care le-am deprins de mici, perpetuând și alternând o serie crescândă, ciclică și reciprocă de “călcat pe nervi”.

Cele două module de formare oferă un cadru teoretic și descrie prin slide-uri, videoclipuri și demonstrații live cum funcționează Ciclul de Ciocnire a Modurilor partenerilor de cuplu (CCM) și cum poate fi acesta modificat: prin conștientizarea frustrărilor cauzate de nesatisfacerea nevoilor emoționale de bază, prin reconectare cu ajutorul imagisticii și prin conectare prin dialogurile dintre Modurile de Adult Sănătos ale fiecărui partener. Diagnosticul interacțiunii ciclice între Mod-urile partenerilor, dialogul Schemelor și dialogul Modurilor utilizând tehnici de lucru cu scaunele pentru clarificare, întreruperea disfuncționalității comunicării și crearea uneia eficiente vor fi exersate prin joc de roluri în scop didactic.

Cele 2 workshop-uri acoperă cerințele minime necesare pentru certificarea standard ISST[1] pentru Terapia Schemelor pentru Cupluri (TSC). Pot participa la acest curs de formare profesioniști care sunt psihoterapeuți cu drept de liberă practică recunoscut în România sau în țara în care practică ca psihoterapeuți.

Matias Valente este directorul de training al Institutului de Schema Therapy din Stuttgart. Are experiență ca psiholog clinician și psihoterapeut de orientare cognitiv comportamentală. Trainer formator și supervizor pentru terapia cognitiv comportamentală cât și pentru Schema Therapy.

Eckhard Roediger este neurolog, psihiatru și psihoterapeut, format în terapia psihodinamică și terapia cognitiv comportamentală. Trainer formator și supervizor cognitiv comportamentală cât și pentru Schema Therapy. A făcut parte din Consiliul Executiv al ISST încă de la înființarea sa în 2008, atât în rolul de președinte (2014 – 2016) cât și în cel de trezorier (2016 – prezent). În prezent este coordonatorul Centrului de formare în Schema Therapy din Frankfurt, Germania. Eckhard este pasionat de abordările din al treilea val de psihoterapii și este interesat de integrarea acestora în terapia schemelor. Este autorul mai multor cărți și articole despre terapia schemelor, inclusiv cartea sa recentă, Contextual Schema Therapy, co-autor cu Bruce Stevens și Robert Brockman (Context Press, 2018).

Roxana Nicolau este vicepreședintele Institutului Român de Schema Therapy, are experiență ca psiholog clinician și este psihoterapeut cu formare în psihoterapia cognitiv comportamentală. Cu o formare suplimentară în ST individual încă din anul 2013 în Anglia și ST de cuplu din anul 2016 face parte din Schema Couples Therapy Special Interest Group al ISST. Formator, supervizor și rater certificat în Schema Therapy, Roxana este unul dintre trainerii formatori ai IRST și colaborează în programele de formare cu Asociația Română de Terapie Comportamentală și Cognitivă (ARTCC) și Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie (AMPP).

Durată: 6 zile de formare împărțite în două module a câte 3 zile –  13-15 August 20202 (Modul I) și 08-10 Octombrie 2020 (Modul II).

Locație: online, platforma Zoom

Workshopurile vor fi susținute în limba engleză și în limba română, pentru sesiunile în limbă engleză se va asigura traducerea simultană cu suportul a doi interpreți și a unui coordonator IRST, doritorii având posibilitatea de a selecta varianta cu traducere în platforma online Zoom.

Formarea este în curs de acreditare și va primi 48 de credite de la Colegiul Psihologilor din România.

Costuri:

 • 3900 Ron costul total pentru ambele module de formare.
 • 3600 Ron costul redus pentru cei ce au urmat deja un curs de formare de bază în ST sub egida Institutului Român de Schema Therapy, a AHPCC sau Holo.

Plata se va face numai după ce doritorii s-au înscris la contact@schematherapy.ro și au primit confirmarea înscrierii prin email.

[1] ISST – Societatea Internațională de Schema Therapy

Related upcoming events

 • 13/02/2021 - 28/02/2021 Toată ziua

  Date:

  Partea a 2-a

  Modul 3: 13.02.2021 – 14.02.2021

  Modul 4: 27.02.2021 – 28.02.2021

   

  Plata: costul acestui curs este de 900 Euro platiti in 2 transe: prima transa de 450 Euro (2190 RON) pentru primele doua module si cea de-a doua transa de 450 Euro (2190 RON) pentru urmatoarele doua module.

   

  Formatori curs:

   

  Maria Galimzyanova este membru deplin ISST, terapeut avansat de Schema Therapy, Supervizor/Trainer  acreditat – Schema Therapy pentru lucrul Individual, copii - adolescenți și grup. De asemenea, este director de program al curiculumului de schema therapy pentru copii și adolescenți  al Institutului de Schema Therapy din Sankt-Petersburg precum și profesor asociat al departamentului de psihologia dezvoltării la Universitatea din St. Petersburg.

   

  Paul Kasyanik este membru deplin ISST, terapeut avansat de Schema Therapy, Supervizor/Trainer acreditat – Schema Therapy pentru lucrul individual, copii - adolescenți și grup. De asemenea, este director training al programului de training și certificare din cadrul Institutului de Schema Therapy din Sankt-Petersburg precum și membru al Comitetului Executiv ISST, coordonator al programului de certificare.

   

  DURATĂ CURS – 48 ore de curs desfășurate pe parcursul a 4 module de cate 2 zile

   

  Acest eveniment este in curs de acreditare de catre Colegiul Psihologilor din Romania

   

  NUMĂR CURSANȚI – max. 40

   

  Workshop-ul se adresează în primul rând psihoterapeuților specializați în psihoterapie de familie, psihoterapie cognitiv-comportamentală, psihoterapie contextuală, psihoterapie cognitiv-integrativă și cognitiv-analitică precum și psihologilor clinicieni interesați de terapia centrată pe scheme, . În al doilea rând, se adresează psihoterapeuților care doresc să continue formarea în terapia centrată pe scheme, dincolo de nivelul de bază. Participanții vor avea ocazia să lucreze într-un grup restrâns, parcurgând împreună cu formatorii aspecte didactice și experiențiale de tipul jocului de rol diadic.

   

  Cele 48 ore de workshop se vor centra pe modelul de terapia schemelor pentru copii și adolescenți. Cursanții vor învăța cum să identifice modurile schemelor și ciocnirea modurilor și cum să le prezinte clienților copii și adolescenți și părinților lor. De asemenea vor fi prezentate intervenții specifice de terapie a schemelor pentru lucrul cu schimbarea modurilor, în așa fel încât nevoile de bază să fie mai bine îndeplinite. Se va pune accentul pe strategiile de lucru creative și experiențiale. Va fi facilitată explorarea momentelor cheie ale fiecărui stadiu de dezvoltare, efectele pe care le pot avea asupra modurilor și schemelor și ciocnirea de moduri care poate apărea când nevoile părintelui și ale copilului/adolescentului sunt diferite. Workshop-ul va conține prezentări în PowerPoint, înregistrări video, demonstrații ale unor intervenții și oportunități de practică în diade, triade și grupuri mici ce vor beneficia de coaching și discuții.

  MODUL 3 –Tehnici de lucru cu părinții și particularități ale relației terapeutice cu aceștia

  Focusul acestui modul va fi pe lucrul cu părinții, stabilirea relației terapeutice, a ședințelor separate cu membrii familiei și a celor individuale și lucrul practic cu tehnici specific din terapia schemelor. Exemple video și jocuri de rol în grupuri mici de 2-3 participanți vor asigura consolidarea cunoștințelor dobândite.

  Metodele și tehnicile care vor fi exersate sunt:

  • Lucrul cu scaunele pe modurile părintelui;
  • Imageria;
  • Carduri de moduri și scheme;
  • Jurnalul de schemă;
  • Relația terapeutică cu părinții si bunicii: conceptul de reparentare limitata si rescriere a relatiei cu bunicii
  • Evaluarea resurselor și nevoilor parentale, a structurii familiale – utilizarea chestionarelor de evaluare;
  • Psihoeducație și exerciții de lucru în grup cu grupuri de părinți;
  • Strategii de schimbare a schemelor și modurilor utilizate în lucrul cu părinții;
  • Utilizarea feedback-ului modurilor între membrii familiei;
  • Lucrul cu profesorii, îngrijitorii și alții;
  • Capcane ale terapeuților în lucrul cu copiii și părinții;
  • Terapia de grup cu copii și adolescenți.

  Acest modul introductiv include multe demonstrații practice, materiale video și exerciții care le va permite participanților să includă conținutul studiat în practica lor curentă.

   

  MODUL  4  - Conceptualizarea cazului în terapia schemelor (Exerciții pe propriile cazuri)

  Scopul acestui modul este de a aplica pe propriile cazuri, cunoștințele și deprinderile dobândite. După prezentarea unui caz în plen, participanții vor lucra în grupuri mici pentru a construi o conceptualizare de caz și un plan de tratament pentru pacient și familie. În baza tehnicilor terapeutice deja implementate și a rezultatelor obținute se vor discuta problemele apărute și eventuale intervenții. În ultima parte a acestui modul participanții vor învăța cum pot folosi abordarea specifică terapiei schemelor în condițiile conștientizării de sine, a auto-dezvăluirii și a grupurilor de supervizare.

  Participanții vor revizui::

  • Demonstrarea și abordarea conceptualizării de caz;
  • Conceptualizarea și planificarea terapiei pentru propriile cazuri;
  • Auto-terapie și supervizare;
  • Raportarea către agențiile de asigurări și a instituțiilor de sănătate și protecție;
  • Terapia prin joc orientată pe moduri;
  • Probleme speciale.

Despre IRST

Institutul Român de Schema Therapy s-a născut din dorința și pasiunea pentru Schema Therapy a membrilor săi fondatori. Suntem o asociație profesională, recunoscută de către Colegiul Psihologilor din România și Societatea Internațională de Schema Therapy. Ne propunem să promovam această modalitate psihoterapeutică în spațiul românesc și să educăm publicul interesat cu privire la problematicile de sănătate mintală așa cum sunt ele înțelese prin prisma teoriei propuse de terapia schemelor.

Evenimente

< 2021 >
Ianuarie
LuMaMiJoViDu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Subscribe

Contact

Copyright © Institutul Roman de Schema Therapy