Despre Terapia Schemelor

Schema Therapy (ST) sau terapia schemelor este o modalitate terapeutică complexă, ce integrează într-un model unitar și coerent, elemente din mai multe forme de psihoterapie precum: terapie psihodinamică, terapie gestalt și experiențială etc.

Această formă de terapie a venit ca o completare a modelelor clasice de terapie cognitiv-comportamentală pentru a se adresa clientilor cu tulburări rezistente la formele deja consacrate de terapie și tocmai de aceea include tehnici și metode dovedite ca fiind eficiente, pe care le asamblează într-o modalitate unică și inovativă.

Conceptele principale din ST sunt: schemele, modurile și nevoile, pe de-o parte si re-parenting-ul limitat și confruntarea empatică pe de alta.

Schemele sunt structuri psihice repetitive ce se activează în anumite momente și cuprind elemente de cogniție, emotie și stări fiziologice. Aceste structuri sunt formate în copilarie și adolescență prin frustrarea toxică a nevoilor de bază sau îndeplinirea acestora într-o manieră neadecvata și ele sunt întarite apoi de-a lungul vieții prin declanșarea unor cicluri repetitive de comportamente dezadaptative.

Modurile schemelor pot fi intelese ca fatete sau parti diverse din noi – voci interioare care se manifesta o data ce o schema este activata. Aceste parti gandesc, simt si actioneza in diverse modalitati pentru a gestiona schema care a fost declansata de un anumit element activator. Modurile comunica intre ele si manifestarea lor se traduce intr-un adevarat teatru interior, in care diversele parti din noi incearca sa negocieze rezolutia unei probleme interioare reprezentata de schema activata.

Nevoile sunt elementele de baza in jurul carora schemele se constituie si modurile se manifesta. Ele sunt neconditionate si innascute si nu pot fi negociate sau combatute ca fiind gresite sau rele. Putem negocia modalitatea de indeplinire a unei nevoi dar nu si existenta ei. In functie de cat de mult nevoia respectiva este legata de supravietuire – fie ea fizica sau emotionala, neindeplinirea ei va fi interpretata in plan intern ca o situatie problematica ce trebuie rezolvata.

Re-parenting-ul despre care se vorbeste in ST face referire in primul rand la tipul de relatie pe care terapeutul il va avea cu clientul sau: terapeutul va prelua un rol de parinte si va indeplini nevoile frustrate ale clinetului sau in limita cadrului oferit de relatia terapeutica. Prin intermediul acestei relatii reparatorii, clientul isi poate rescrie scenariul de viata exprimat prin credintele disfunctionale, emotiile neadecvate si comportamentele deficitare.

Confruntarea empatica este un alt element fundamental in ST, ea completand, alaturi de re-parenting, arsenalul de tehnici fundamentale/principii ce stau la baza modalitatii de vindecare prin aceasta forma de psihoterapie. Se considera deci ca terapeutul e nevoie sa fie atat parinte hranitor cat si un element de siguranta pentru client, ajutandu-l pe acesta sa internalizeze limite sanatoase si sa dobandeasca astfel o buna capacitate de auto-reglare.

ST pentru Terapie Individual

ST ca metoda terapeutică aplicată în lucrul individual aduce la viață un întreg univers al dinamicii interioare și îi ajută pe clienți să vadă, să recunoasca si sa se conecteze cu aceasta dinamica pentru a o putea recunoaste si schimba.

ST pentru Cuplu și Familie

Pornind de la această idee că facem chimie cu anumite persoane pentru că de fapt recunoaștem anumite tipare, Jeffrey Young, Eckhard Roediger  și Chiara DiFrancesco au adaptat abordarea individuală a lucrului cu scheme și moduri la o abordare de cuplu.

ST pentru Grupuri

Terapia schemelor în lucrul cu grupurile a fost fondată și dezvoltată de Joan Farell și Ida Show în Statele Unite ale Americii, datorită lucrului lor cu pacienții borderline și descoperirii felului în care ceea ce ele făceau se îmbina și se asemăna atât de mult cu modelul conceptual de terapia schemelor al lui Jeffrey Young.

ST pentru Copii și Adolescenți

ST pentru copii și adolescenti porneste de la conceptele de baza ale ST pentru lucrul cu adulții, adăugând multă creativitate și elemente ludice în așa fel încât să explice pe limba și înțelesul clienților săi atât dificultatea cu care aceștia se confruntă, cât și solutiile pentru a lucra în mod eficient cu această dificultate.

Despre IRST

Institutul Român de Schema Therapy s-a născut din dorința și pasiunea pentru Schema Therapy a membrilor săi fondatori. Suntem o asociație profesională, recunoscută de către Colegiul Psihologilor din România și Societatea Internațională de Schema Therapy. Ne propunem să promovam această modalitate psihoterapeutică în spațiul românesc și să educăm publicul interesat cu privire la problematicile de sănătate mintală așa cum sunt ele înțelese prin prisma teoriei propuse de terapia schemelor.

Evenimente

< 2021 >
Ianuarie
LuMaMiJoViDu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Subscribe

Contact

Copyright © Institutul Roman de Schema Therapy